Järnvägsindustrin har varit en manligt dominerad bransch under lång tid. Men det finns en grupp kvinnor som arbetar för att ändra detta: Järnvägskvinnor.
Elina Kabir är småbarnsmamma och teknisk specialist inom rälsunderhåll på Trafikverket. Efter avsaknad av ett forum där kvinnor inom järnvägsbranschen kunde ställa frågor och få snabba svar startade hon upp gruppen Järnvägskvinnor på Facebook under hösten 2020. På bara en månad hade gruppen över 1000 medlemmar, Elina var uppenbart inte var ensam om avsaknaden av ett forum för detta.
Järnvägskvinnor är en politiskt oberoende, demokratisk grupp som syftar till att stärka och stötta kvinnliga järnvägsanställda. Gruppen fokuserar på samverkan, nätverkande och diskussioner om allt som rör järnvägsbranschen. I dag har gruppen över 2000 medlemmar på Facebook och inkluderar kvinnor från hela Sverige, Norge och Danmark. Gruppen är öppen för alla som vill engagera sig inom järnvägsindustrin, oavsett om man är tekniker, ingenjör eller akademiker.
Idag drivs gruppen av två kvinnor Elina Kabir och Elisabeth Skoglund som båda är kärnan till gruppen och de som driver den dagliga verksamheten. Järnvägskvinnor har en hemsida, en broschyr och en kort film samt profiler på Instagram och Facebook där man kan lära sig mer om deras organisation. Järnvägskvinnor har också en podd där de diskuterar ämnen som rör järnvägsbranschen.
Inte bara med en plats för kvinnor i branschen att samlas och dela erfarenheter utan bidrar även i kompetensförsörjningsfrågan
-Då coronapandemin satte käppar i hjulet för möjligheten att hålla fysiska evenemang har vi, kanske till vår fördel, fått satsa på sociala medier för att sprida vårt nätverk och vår verksamhet. Kopplat till den återkommande kompetensförsörjningsfrågan så pratar vi bland annat på skolor och hjälper till att dela annonser och information om möjligheter att söka praktikplatser. Främst med fokus att få in fler kvinnor i branschen, säger Elina Kabir, grundare av Järnvägskvinnor.
En av de största utmaningarna för järnvägskvinnor är att ta upp känsliga ämnen som rör kvinnofrågor i branschen.
-Det är fortfarande tabubelagt att diskutera menstruation, amning och graviditet i många sammanhang, och det kan vara svårt att ta upp dessa ämnen när män är med i diskussionen. Vi tror att det är viktigt att ta upp dessa frågor och lära ut hur man kan skapa en säker arbetsplats för alla anställda. Så att fler känner och förstår att järnvägsbranschen är en trygg bransch att arbeta i även för dem, fortsätter Elina Kabir, grundare av Järnvägskvinnor.
Järnvägskvinnor fortsätter att jobba för att stärka kvinnliga järnvägsanställda och främja jämställdhet inom branschen. De tror på att inkludera alla, oavsett kön, och skapa en mångfald av åsikter och erfarenheter för att skapa en roligare och mer inkluderande arbetsplats för alla.
Järnvägskvinnor håller frekvent föredrag och delar sina kunskaper om branschen för den som önskar. Vill ni veta mer? Gå in på www.jarnvagskvinnor.se.